Fijn koor uit Haarlem

Het noorderlicht tekent een partituur van koormuziek; zangstukken die al eeuwenlang vanaf onze aardbol naar het firmament opstijgen, weerkaatsen en vinden in het sterrenstof van de zon hun weg terug. Zanggroep Noorderlicht geeft deze stemmen opnieuw klank en laat ze samensmelten, vervagen, uiteenwaaien en weer vervlechten.

Een groep Haarlemmers vond elkaar in hun plezier en liefde voor het samen zingen. Hieruit gloeide het Noorderlicht op, een koor met een klassiek en melancholiek repertoire, onder leiding en begeleiding van dirigent/componist Wiebe Gotink. We komen wekelijks samen in een repetitieruimte in het centrum van Haarlem om te zingen en te werken aan ons uitdijende repertoire. Aan het eind van ieder halfjaar geven we een concert op steeds een andere locatie. Zo zingen we in kerken, kloosters, buurthuizen, woonkamers, winkels, het station en op straat.

Zaterdag 22 juni j.l. zongen we in de Adelbertuskerk in Haarlem-Noord onder andere het Requiem van Fauré en tevens verzorgden wij de (wereld)première van 'All that is Made of Love' van Wiebe Gotink, met als soliste Machteld Baumans en onder begeleiding van het orgel dat bespeeld werd door Caroline van der Weiden en prachtig vioolspel van Ruña 't Hart.

Melancholie en verkwikkende droefenis

Ons repertoire is gevarieerd en we grasduinen lustig door de muziekgeschiedenis. Klassieke, barokke en minder barokke werken wisselen elkaar af en we zingen volksliederen in allerlei talen, maar ook moderne muziek. De verbindende factor in de muziek is evenwel een zekere melancholie en verkwikkende droefenis.

Enkele namen

 • Fauré
 • Purcell
 • Bach
 • Gjeilo
 • Britten
 • Gotink
 • Elgar
 • Copland
 • Glück
 • Brahms
 • Taverner
 • Andriessen
En wat anoniem werk.

Waar we zoal zongen

22 juni 2019 Requiem (Fauré)
Première: 'All that is Made of Love' (Gotink)
Haarlem
24 dec. 2018 Kerstavondmis Vredevorstkerk Beverwijk
28 okt. 2018 Huiskamerconcert Haarlem
11 aug. 2018 Opnamen voor The Nation Hilversum
9 jun. 2018 Concert in Rosenstock-Huessy Huis Haarlem
27 mei. 2018 Klooster P.A.F. Saint-Erme Outre et Ramecourt
23 dec. 2017 Verrassingsoptredens op straat Haarlem-centrum
9-11 nov. 2017 Optreden bij theatervoorstelling Dido, Dido Amsterdam
8 jul. 2017 Concert in Nieuwe Kerk Haarlem
28 jan. 2017 Concert in Rosenstock-Huessy Huis Haarlem

Wat we zongen
Zing ook mee!

Vind je het leuk om te zingen en spreekt ons repertoire je aan? Sluit je dan bij ons aan! Je komt dan eerst een keer of twee langs om kennis te maken en een repetitie mee te doen. Als je het dan wat vindt, kun je lid worden en dan zal de dirigent nog een extra zangoefening met je doen om te bepalen waar je bereik zit. We zijn op het moment echter ruim voorzien van sopranen en alten en zijn met name op zoek naar tenoren en alten.

Als je je afvraagt of het een beetje leuk is in het koor, dan kunnen wij je geruststellen, we lachen erg veel. En we doen niet aan leeftijdsdiscriminatie of wat voor discriminatie dan ook. We zijn gewoon een stel oudere jongeren die veel plezier maken.

Wat wel handig is, is als je in Haarlem of een van de de omliggende gemeenten woont.Hier zingen we een de kapel van het voormalige klooster in Saint-Erme Outre et Ramecourt. Dat doen we dus ook, af en toe op pad met z'n allen. De foto's op deze site zijn op die prachtige lokatie genomen door Charlotte Bogaert.

Contact

Wil je meer weten over zanggroep Noorderlicht? Wil je lid worden, of wil je misschien dat we ergens komen zingen? Neem dan contact met ons op via:


gummisko@gmail.com

06-38583180


Realisatie: Gummisko || Foto's: Charlotte Bogaert